JERUSALEM

ICEJ-Jerusalem-Valley-of-Decision

Jerusalem ialah antara kota tertua dalam sejarah peradaban manusia. Ia adalah ibu kota Israel yang kaya dengan sejarah sejak zaman para nabi dahulu. Jerusalem mempunyai populasi seramai 750,000 orang penduduk dan kota ini merupakan tempat suci bagi tiga agama iaitu Islam, Kristian dan Judaism.

Al_Aqsa1

Kota lama Jerusalem berkeluasan kurang daripada 1 kilometer persegi (0.35 sq mi). Bagi umat Islam, tempat ini dianggap suci kerana terdapatnya Masjidil Aqsa iaitu tempat dimana Rasulullah Israk dan mikraj. Di sini juga terdapat Kubah Shakhrah atau Dome of the Rock yang di dalamnya mengandungi sebuah batu besar yang dikatikan dengan peristiwa Israk Rasulullah.

ShowImage

Manakala, bagi pengikut Yahudi, di Jurusalem ini terdapat Temple Mount dan Western Wall tempat suci bagi kaum Yahudi beribadat. Bagi penganut Kristian pula, mereka percaya Jurusalem ialah tempat dimana Jesus Christ hidup, menyebarkan dakwahnya dan dibangkitkan.

land-day1

Jerusalem pernah dimusnahkan sebanyak dua kali, dikepung 23 kali dan diserang 52 kali (sehingga tahun 2010). Pada tahun 1967, Israel menakluk bahagian Timur Jurusalem dalam ‘Perang 6 Hari’. Semenjak itu Israel menceroboh secara haram sempadan yang telah dipersutujui dengan niat mahu meluaskan kawasan kedaulatan Jerusalem. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengisytiharkan tuntutan Israel ini telah melanggar ketetapan undang-undang Antarabangsa, namun Israel masih berdegil.

APTOPIX Mideast Israel Palestinians

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s